Idag släpptes en nyhet om att kommunledningen beslutat att stödja Norrköpings flygplats med ytterligare 43 miljoner kronor.  Läs mer t ex här.

F! Norrköping kritiserar kommunen för att slösa pengar på miljöskadlig verksamhet. Vi har skickat ut detta pressmeddelande:

 

PRESSMEDDELANDE 2017-08-31

Även FI kritiserar flygstöd

Norrköpings kommunledning har beslutat att stödja Norrköpings flygplats med ytterligare 43 miljoner enligt SVT. Feministiskt initiativ Norrköping är mycket kritiska till att ytterligare pengar läggs på en miljöskadlig verksamhet.

Beslutet om ett nytt ekonomiskt tillstånd tas ett drygt år efter att kommunen senast gav ett tillskott på 25 miljoner för att Münchenlinjen skulle kunna starta. Dessa två tillskott är utöver de ca 24 miljoner som kommunen årligen betalar till flygplatsen i driftsbidrag.

Kommunen har i veckan antagit ett inriktningsdokument för miljöpolitiken. I kommunfullmäktige kritiserade Feministiskt initiativ dokumentet för att vara för vagt och uppmanade ledningen att visa i konkret politik att de bra visioner som finns i dokumentet ska bli verklighet. Inriktningsdokumentet anger t ex att ”transportera sig på ett klimatsmart sätt ska vara lätt.”

  • Hur rimmar det med att subventionera ett transportsätt som är allt annat än klimatsmart, frågar Sofia Hallström (FI), ersättare i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är också kritiska mot beslutet enligt SVT.

  • Det glädjer oss att vi nu är tre av fem partier i oppositionen som kritiserar slöseriet av pengar på en verksamhet som skadar klimatet Dessa pengar skulle kunna göra stor nytta t ex i skolan eller i en satsning på jämställda löner, säger Sofia Hallström.

Kontaktpersoner:

Sofia Hallström, ersättare i kommunfullmäktige (FI), 070-892 48 78

Sofi Holmin, ersättare i kommunfullmäktige (FI), 070-307 35 97